środa, 19 października 2011

Sałatka nicejska - wersja jesienna



Oto moja jesienna wersja sałatki nicejskiej, dość pożywna.
Latem zadowoliłabym się mieszanką sałat, ale w chłodne, jesienne dni potrzebuję czegoś więcej.
Zgodnie z klasycznym przepisem, sałatka nie powinna zawierać gotowanych warzyw,
ale kto powiedział, że tylko klasyczna wersja jest poprawna ;)


Sałatka Nicejska


dressing
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku, posiekany
pieprz
sól
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
świeża bazylia, oregano lub inne ulubione zioła, opcjonalnie

Czosnek utrzeć z odrobiną soli , połączyć z resztą składników i dokładnie wymieszać.

sałata
3 ziemniaki
garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
3 jajka ugotowane na twardo
szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli
słoiczek tuńczyka w oliwie
garść czarnych oliwek
5-6 filetów anchois
2 duże pomidory lub kilkanaście koktajlowych
listek laurowy
sól

Ziemniaki pokroić w ósemki i ugotować z listkiem laurowym i solą.
Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski
i wymieszać z 1/3 dressingu, kiedy są jeszcze ciepłe.

Jajka pokroić w ćwiartki, szalotkę lub cebulę w piórka lub krążki.
Jeżeli używamy dużych pomidorów pokroić je w ósemki,
koktajlowe można zostawić w całości.
Tuńczyka podzielić na mniejsze kawałki.

Na dużym talerzu ułożyć kilka listków sałaty,
ostudzone ziemniaki i warstwami resztę składników.
Sałatkę polać pozostałym dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz