poniedziałek, 11 października 2021

Październikowa Piekarnia i nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami

 





Był to cudny październik w czerwieni i złocie; w łagodne poranki doliny stały pełne delikatnych mgieł, niby rozwieszonych przez wieszczkę jesieni, aby słońce mogło je wysuszyć. Mgły te mieniły się wspaniałymi barwami: ametystową, perłową, srebrną, różową i niebieskawą. Rosa była tak ciężka, że pola wyglądały niby okryte srebrnym płaszczem. W gęstym lesie stąpało się po stosach zwiędłych, szeleszczących liści, które wypełniały wszystkie kotlinki. W Alei Brzóz utworzyły się żółte sklepienia, a pomiędzy drzewami słały się zeschnięte, brunatne paprocie.

L.M. Montgomery








Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami
na podstawie przepisu ze strony Kochtopf

1,5 g świeżych drożdży
240 g zimnej maślanki
60 g mąki żytniej razowej
240 g mąki orkiszowej typ 630
20 g pestek dyni
10 g nasion sezamu
10 g siemienia lnianego
6,5 g soli

dodatkowo ziarna do posypania bułek, opcjonalnie

Wieczorem drożdże i zimną maślankę włożyć do miski i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
Dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać do połączenia. 
Przykryć miskę i zostawić ciasto, aby fermentowało przez noc w temperaturze pokojowej.
Rano wyłożyć ciasto na stolnicę dobrze posypaną mąką 
i rozciągnąć je ręcznie na prostokąt o grubości około 2 cm. 
Wyciąć z niego 6-8 prostokątnych bułek za pomocą szpatułki, ułożyć na blasze.
Posmarować maślanką, posypać ziarnami, przykryć i zostawić na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 230°C z termoobiegiem.
Wsunąć blachę na środkowy ruszt i piec przez około 20-25 minut. 
Wyjąć ostrożnie upieczone bułki z piekarnika i wystudzić je na kratce.








Proste, pyszne, pełne ziaren,
idealne na weekendowe śniadanie,
upieczone w ramach 
wspólnie z:




14 komentarzy:

  1. Magda Twoje bułeczki cudowne są, tak bogato nadziane! Cytujesz moją ulubioną autorkę dzieciństwa, tak miło mi się na sercu zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. :)
      A wiesz, że ja nie czytałam w dzieciństwie Ani, ale nadrobiłam. ;)
      Wolałam Tomka i Winetou. ;))

      Usuń
  2. Jesienne bułki...pasują do tej pory i do jesiennych klimatów. Dziękuję za ten czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie perfekcyjne Madziu. I wpasowały się w ten październik idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Posypka z ziaren to wspaniały pomysł, żeby jeszcze odrobinę wartości przemycić. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam słabość do ziaren w i na pieczywie. ;)
      Dziękuję!

      Usuń
  5. Ta dodatkowa porcja ziaren na wierzchu to świetny pomysł, skorzystam bo lubię :-) Pysznie i jesiennie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale upieczone bułeczki o idealnym miękiszu i przez monitor czuć prażone ziarna. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mistrza nie prześcignę, ale narzekać nie mogę. ;)
      Do następnego!

      Usuń
  7. Well done! Hope to see you on October 16, World Bread Day!

    OdpowiedzUsuń