na podstawie przepisu ze strony Spoon Fork Bacon
425 g dyniowego puree*
0,5 puszki słodkiego skondensowanego mleka
2,5 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżeczki mielonego cynamonu
0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
0,25 łyżeczki mielonych goździków
nierafinowany cukier trzcinowy, opcjonalnie
do podania
ciasteczka imbirowe lub cynamon
*aby zrobić puree, surową dynię należy obrać, pokroić, ugotować na parze lub upiec i zmiksować
Dyniowe puree przełożyć do garnka, dodać mleko, 0,5 szklanki śmietanki i przyprawy,
wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut.
Spróbować, czy mieszanka jest wystarczająco słodka
i dosłodzić cukrem według upodobań.
Przetrzeć przez sitko, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Kolejne 1,5 szklanki śmietanki ubić na sztywno,
wymieszać z serkiem mascarpone i połączyć ze schłodzoną dynią.
Przełożyć do pucharków i chłodzić w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny.
Przed podaniem udekorować resztą śmietanki ubitej na sztywno,
pokruszonymi ciasteczkami lub odrobiną mielonego cynamonu.
Jest i deser! Kochana a jeden kieliszeczek, może dla mnie? Bo ja słodka d..ka jestem :) Buziaki!
OdpowiedzUsuńMa się rozumieć, że jeden dla Ciebie!:)
Usuńo kurczę, znów rewelacyjny pomysł, zapisuję w zakładkach i pewnie w weekend skuszę się i wypróbuję, szkoda, że nie zaraz, ale nie mam skondensowanego mleka:)
OdpowiedzUsuńNiestety pomysł nie mój, ale mam nadzieję, że będzie smakował;)
UsuńI znów bogactwo smaku i zapachu, wspaniały deser i pięknie podany.
OdpowiedzUsuńA ja wszystkie składniki mam oprócz dyni...
Dziękuję!
UsuńNa szczęście o dynię teraz nie trudno:)
mmmm bardzo apetyczny mus :)
OdpowiedzUsuńAleż to musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie jestem wielką fanka deserów, ale pucharek zjadłam;)
UsuńNo no no! :)
OdpowiedzUsuńCudny deser i jaki piękny talerzyk <3
Dziękuję:)
UsuńNowy nabytek rzeczywiście całkiem fotogeniczny;)
Deser dyniowy to jak dla mnie dziwny smakołyk, aczkolwiek bardzo intrygujący. Pierwszy raz wolałabym u Ciebie spróbować;-) A zdjęcia jak zwykle- zachwycające:-)
OdpowiedzUsuńTen deser z pewnością będzie miał i zwolenników, i przeciwników.
UsuńMnie zaintrygował, ponieważ nie potrafiłam wyobrazić sobie jego smaku
i przekonał do zrobienia jednym składnikiem,
mleczkiem skondensowanym, do którego mam słabość;)
Magda,ten mus to musowo muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńAle mnie nim zaskoczyłaś.
U Ciebie na słodko,no no...
Ciekawe, czy przypadnie Ci do gustu?
UsuńCzasami zdarza mi się popełnić coś słodkiego,
ale wielką wielbicielką słodkości to ja chyba nigdy nie zostanę;)
Jak na razie dynie na słodko dodawałam tylko do wypieków, ale Twój deser wygląda przekonująco.
OdpowiedzUsuńTo mój drugi w życiu dyniowy deser.
OdpowiedzUsuńPierwszym było oczywiście ciasto;)
Bardzo pysznie wygląda, skusiłabym się na porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuń:))
Usuń