czwartek, 31 października 2013

Dynia na deser. Mus.




Mus dyniowy
na podstawie przepisu ze strony Spoon Fork Bacon

425 g dyniowego puree*
0,5 puszki słodkiego skondensowanego mleka
2,5 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżeczki mielonego cynamonu
0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
0,25 łyżeczki mielonych goździków
nierafinowany cukier trzcinowy, opcjonalnie

do podania
ciasteczka imbirowe lub cynamon

*aby zrobić puree, surową dynię należy obrać, pokroić, ugotować na parze lub upiec i zmiksować




Dyniowe puree przełożyć do garnka, dodać mleko, 0,5 szklanki śmietanki i przyprawy,
wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut.
Spróbować, czy mieszanka jest wystarczająco słodka 
i dosłodzić cukrem według upodobań.
Przetrzeć przez sitko, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Kolejne 1,5 szklanki śmietanki ubić na sztywno, 
wymieszać z serkiem mascarpone i połączyć ze schłodzoną dynią.
Przełożyć do pucharków i chłodzić w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny.
Przed podaniem udekorować resztą śmietanki ubitej na sztywno,
pokruszonymi ciasteczkami lub odrobiną mielonego cynamonu.







19 komentarzy:

  1. Jest i deser! Kochana a jeden kieliszeczek, może dla mnie? Bo ja słodka d..ka jestem :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę, znów rewelacyjny pomysł, zapisuję w zakładkach i pewnie w weekend skuszę się i wypróbuję, szkoda, że nie zaraz, ale nie mam skondensowanego mleka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety pomysł nie mój, ale mam nadzieję, że będzie smakował;)

      Usuń
  3. I znów bogactwo smaku i zapachu, wspaniały deser i pięknie podany.
    A ja wszystkie składniki mam oprócz dyni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Na szczęście o dynię teraz nie trudno:)

      Usuń
  4. Ależ to musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem wielką fanka deserów, ale pucharek zjadłam;)

      Usuń
  5. No no no! :)
    Cudny deser i jaki piękny talerzyk <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      Nowy nabytek rzeczywiście całkiem fotogeniczny;)

      Usuń
  6. Deser dyniowy to jak dla mnie dziwny smakołyk, aczkolwiek bardzo intrygujący. Pierwszy raz wolałabym u Ciebie spróbować;-) A zdjęcia jak zwykle- zachwycające:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten deser z pewnością będzie miał i zwolenników, i przeciwników.
      Mnie zaintrygował, ponieważ nie potrafiłam wyobrazić sobie jego smaku
      i przekonał do zrobienia jednym składnikiem,
      mleczkiem skondensowanym, do którego mam słabość;)

      Usuń
  7. Magda,ten mus to musowo muszę zrobić!
    Ale mnie nim zaskoczyłaś.
    U Ciebie na słodko,no no...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe, czy przypadnie Ci do gustu?
      Czasami zdarza mi się popełnić coś słodkiego,
      ale wielką wielbicielką słodkości to ja chyba nigdy nie zostanę;)

      Usuń
  8. Jak na razie dynie na słodko dodawałam tylko do wypieków, ale Twój deser wygląda przekonująco.

    OdpowiedzUsuń
  9. To mój drugi w życiu dyniowy deser.
    Pierwszym było oczywiście ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pysznie wygląda, skusiłabym się na porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń